Ο τίτλος «Δωδέκατη Νύχτα» αναφέρεται στο χειμερινό ηλιοστάσιο, όπως το «Όνειρο Μεσοκαλοκαιριάτικης Νύχτας» στο καλοκαιρινό.Κι όπως στο «Όνειρο» έχουμε τον Στημόνι με τους μαστόρους, εδώ έχουμε τους κωμικούς: τον Φέστα τον τρελό, τον Φάβα, τον Μαλβόλιο, τον κυρ Αντρέα, τον κυρ Τόμπη, τύπους παρμένους..
Γραμμένο κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο χειμώνα 1595-96, δηλαδή λίγο πριν ή αμέσως μετά το "Ρωμαίος και Ιουλιέττα" (οι περισσότεροι κλίνουν προς τη δεύτερη εκδοχή), το "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" είναι αναμφίβολα το κορυφαίο δημιούργημα της πρώτης περιόδου του Σαίξπηρ και ένα από τα αρτιότερα του σα..
Πάνω σε καράβι. Ακούγεται θόρυβος φοβερός από βροντές και κεραυνούς(Μπαίνει ένας Καπετάνιος κι ένας Ναύκληρος)ΚΑΠ. Ναύκληρε!ΝΑΥ. Εδώ 'μαι καπετάνιο. Εσύ πώς πας;ΚΑΠ. Τρέξε, στους ναύτες πες αγάντα! Να πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά, χωρίς ν' αργούνε. Αλλιώς φοβούμαι, πως θα πέσουμε στις ξέρες. Φύγε..
Εδώ στον «Ιούλιο Καίσαρα», σαν να μην πρόκειται για θέατρο, παράσταση θεατρική, που καθισμένοι στη θέση μας παρακολουθούμε για δύο ώρες τα δρώμενα στη σκηνή, παρά σαν να ΄χουμε ανεβεί στην πιο αγναντερή κορφή και βλέπουμε τον κόσμο πώς πορεύεται, πώς αντιδρά, πώς ενεργεί, πώς παίζεται το παιχνίδι τη..
Στο «Ριχάρδο Β’» ξεσπάζει το αρχικό εκείνο αμάρτημα που θα γίνει αφορμή για συμφορές ιστορικές και μεγάλες. Έναν ολάκερο αιώνα το αγγλικό έθνος θ’ αναστατώνεται από υποχθόνιους σπασμούς, όλην εκείνη τη σειρά των συγκρούσεων που καταλήγουν και κορυφώνονται στον Πόλεμο των δύο ρόδων. Το «προπατορικό» ..
Το θέμα για το «Όπως αγαπάτε» ο Σαίξπηρ το πήρε από ένα έργο φυγής που ήταν τότε στη μόδα. Ωστόσο ο ποιητής δε σέρνεται από τη μόδα. Εδώ η φυγή ήταν από ανώτερη βία, ζήτημα ζωής. Επειδή δεν πρόκειται για φυγή εθελοντική παρά για καταφύγιο που ζητούν και βρίσκουν στο δάσος άνθρωποι κυνηγημένοι, εξορι..
"Ο τίτλος τούτης της κωμωδίας του Σαίξπηρ και ακόμη μίας ανταποκρίνονται κατά λέξη θα λέγαμε σε αντίστοιχες ελληνικές παροιμίες: "πολύ κακό για το τίποτα" και "τέλος καλό όλα καλά", πράγμα που δείχνει τη στενή πνευματική συγγένεια των λαών στα διάφορα πλάτη του πλανήτη και μάλιστα του ευρωπαϊκού χώρ..
Η Τρικυμία πρωτοπαίχτηκε το 1611 και θεωρείται από τους φιλόλογους το τελευταίο έργο του Σαίξπηρ. Κι αν ακόμη δεχτούμε, όπως παραδέχονται , μερικοί, πως τελευταία προσφορά του ποιητή είναι η συνεργασία του στο Ερρίκος Η', αυτό έχει μόνον τυπική σημασία. Η Τρικυμία και στο θέμα και στην τεχνική, στην..
Στο «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» η ζωή παρουσιάζεται στο σύνολό της και όλες οι εκφράσεις της είναι μια ευλογία. Συχωρεμένοι να είναι όλοι! Καμιά κρίση, καμιά καταδίκη. Το πνεύμα της ζωής στη μυστηριώδη πορεία του, δημιουργεί πότε τη μια και πότε την άλλη μορφή. Όλα είναι απαραίτητα μέσα στο εκπληκτικό σ..