Στον πειραματικό κόσμο του Cern τρισεκατομμύρια πρωτονίων περνούν από το δακτυλίδι του επιταχυντή, πραγματοποιώντας εξακόσιες συγκρούσεις το δευτερόλεπτο. Στον πραγματικό κόσμο, όμως, αρκούν μερικές χιλιάδες ή και εκατομμύρια "like" του εικονικού κόσμου για να προκαλέσουν κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις; Μάλλον όχι.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο εύκολα διαχέουν την είδηση, τόσο εύκολα και την παραμορφώνουν. Σ' έναν ηλεκτρονικό τοίχο χωράνε τα πάντα. Η ελευθερία, η προπαγάνδα, η ελπίδα, ο φόβος. Ο ηλεκτρονικός τοίχος δεν βάφεται ούτε με μπογιά ούτε με αίμα. Όταν γράφεις πάνω του, δεν κινδυνεύεις να σε βάλουν στόχο και να πατήσουν τη σκανδάλη. Αντίθετα, εσύ βάζεις στόχο τα ενεργά μπάνερς και τους υπερσυνδέσμους, και εσύ πάλι πατάς το αριστερό κλικ του ποντικιού.
"Η πλατεία ήταν γεμάτη από το νόημα που 'χει κάτι απ' τις φωτιές", τραγουδούσαν οι φοιτητές τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια στην Ελλάδα. Κι ήταν, όντως, ένα τραγούδι που ακούστηκε πολύ στις πλατείες και στις κάθε λογής πολιτικές συγκεντρώσεις. Τότε, που τα flash-mobs,
αυτές οι απολίτικες καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης ενάντια στον κομφορμισμό των μαζών, ήταν τελείως άγνωστα.
Ένα συναρπαστικό βιβλίο για το ίντερνετ και τον ακτιβισμό, με πραγματικές ιστορίες και πραγματικούς "ήρωες"
431 ΣΕΛΙΔΕΣ
Π. Χ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ